ATO Lideri Baran: Türkiye’de işsizlik var lakin işsiz yok

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Ankara Ticaret Odası (ATO) İdare Konseyi Lideri Gürsel Baran, “Herkes Türkiye gelişsin istiyor lakin bu gelişimi sağlayacak sanayi ve ticarette çalışacak nitelikli eleman olmak istemiyor. İşsizlik ve istihdam bir an evvel tahlile kavuşturulması gereken bir husus halini aldı. İstatistiklerdeki işsizler nerede?” tabirlerini kullandı.

ATO Lideri Baran, 3 milyon 399 bin işsizin bulunduğu Türkiye’de patronların inşaattan sıhhate, dokumadan mobilyaya kadar bir epeyce kesimde istihdam edecek nitelikli eleman bulmakta zorluk yaşadığına dikkat çekti.

“Sorun işsizlikten fazla mesleksizlik”

Sorunun işsizlikten fazla mesleksizlik olduğunu lisana getiren Baran, “207 üniversitenin bulunduğu ülkemizde, 3 milyonu ön lisans olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon üniversite öğrencimiz eğitim görüyor. Bu üniversitelerden mezun olan gençlerimizin bir kısmı eğitim gördüğü alanda aradığı işi, üyelerimiz olan patronların de bir daha bir kısmı faaliyet gösterdiği alanda aradığı elemanı bulamıyor. Karşılıklı bu arayış, hem bireyler hem işletmeler için vakit kaybı başta olmak üzere biroldukca kayba yol açıyor” dedi.

İşsizlerin birçoklarının kamuda istihdam edilmek istediğini söyleyen Baran, “Ülkemizde işsizlik probleminin tahlili için atılacak adımlardan biri de kamunun istihdam deposu olduğu algısının yıkılmasıdır” dedi.

“Eğitim muhtaçlığa göre planlanmalı”

Eğitimin kesim gereksinimlerine göre planlanması gerektiğini kaydeden Baran, “Ülkemizin geleceği, aydınlık umutlarımız olan gençlerimiz, hayatlarının en hoş yıllarını meslek edinmek için geçiriyor, birtakım branşlarda muhtaçlık olmadığı biçimde eğitim görüyor. Üniversite mezunu gençlerimizin birden fazla mezun olduğu alanda iş bulamazken, gerçek bölüm temsilcileri olarak bizler ise muhtaçlığımız olan alanlarda yetişmiş işgücü bulamıyoruz. Unumuz, yağımız, şekerimiz var fakat bir türlü helva yapamıyoruz” diye konuştu.

Baran, “Nitelikli orta eleman istihdam etmek için kıymetli bir maliyet üstüne alan tüccar ve sanayicimiz, bu maliyeti üstlenmeden kayıt dışı istihdam sağlayanlarla rekabet etmek zorunda kalıyor” dedi.

Türkiye’nin nüfus projeksiyonunu, üretim maksadını dikkate alarak gereksinim duyulan alanlarda yeni fakülteler açması gerektiğini kaydeden Baran, hâlihazırda üniversite mezunu olup da yeni meslek edinmek isteyen gençlerin Mesleksel Eğitim Merkezleri’ne başvurarak eğitim alabileceğini hatırlattı.

Okumaya devam et...