ASO Lideri Özdebir: Yarı iletken alanına kesinlikle girmemiz lazım

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Ankara Sanayi Odası (ASO) Elektronik Sanayi Meslek Komitesi tarafınca 2021 Yılı Elektronik Bölümü Yılın İş İnsanı ve Üstün Hizmet Mükafatları sahiplerini buldu. Yılın İş İnsanı Mükafatı Karel Elektronik İdare Konseyi Üyesi Yaman Tunaoğlu’na, Üstün Hizmet Mükafatı OSTİM Teknik Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Üyesi ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mirzahan Hızal’a verildi.

Ödül merasiminde konuşan ASO Elektronik Komitesi Lideri İbrahim Uğurlu, dünyada yaşanan hammadde, üretim, lojistik üzere problemlerin biroldukça ülkede üreticilerin yan sanayi mamüllerine ve tüketicilerin sonuncu esere erişimini güçleştirdiğini söylemiş oldu.

Sanayicilerin bir arada çalışarak, alternatif arayan bu talebin bir kısmını ülkeye çekebileceğini söz eden Uğurlu, “Biz elektronik endüstrinin üyeleri, öteki tüm bölümlerin iş birliği arayışlarına elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Günümüzde her ne üretiyorsak ona akıl katmanın, katma bedeli artırmanın yolu elektronikten geçiyor. İnanıyoruz ki bir arada çalışırsak Ankara’yı Türkiye’nin, Türkiye’yi yakın coğrafyanın sanayi merkezi, endüstrinin başşehri yapabiliriz.” dedi.

İvedik Organize Sanayi Bölgesi ve Teknopark Ankara İdare Konseyi Lideri Hasan Gültekin, elektroniğin üretimin nefesi olduğunu vurgulayarak, elektronik olmadan üretimin kelam konusu olamayacağını belirtti. Gültekin, “Bugünkü dertleri aşabilmek için elektronik dalına gereksinimimiz var. Dünyada elektronik ticaret hacmi giderek büyümekte. Üretim batıdan doğuya kaymakta, biz de bundan hissemizi aldık. Dünya pazarlarında rekabet gücümüzü artırarak başarılı olduğumuzu kanıtladık. Elektronik dalına değer vermemiz ülkemizin iktisadına güç katacaktır, darboğazdan çıkmasını sağlayacaktır.” diye konuştu.

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek de endüstrinin, endüstrileşmenin, endüstriye dayalı ihracatın ülkenin kalkınması için en kritik faktörü olduğunu idarecilere anlatmak zorunda olduklarını söylemiş oldu. Yülek, kur dalgalanmasının önüne geçilebilmesi için Türkiye’nin epey kuvvetli sanayi yapısına sahip olması gerektiğini lisana getirdi.

“5 dolarlık çip 80 dolar oldu”

ASO Lideri Nurettin Özdebir de savunma başta olmak üzere elektroniğe dayalı biroldukça alanda başarılı işlere imza atıldığına işaret ederek, Türkiye’nin artık yarı iletken çip üretir duruma gelmesine muhtaçlık olduğunu bildirdi. Özdebir, şunları kaydetti: “Stratejik eserlerde, elektronik bölümünde son derece hoş uygulamalar yapıyoruz ancak o yarı iletkenleri bize vermedikleri vakit hiç bir şey yapamayız, bu alana da kesinlikle girmemiz lazım. Daha evvel 5-10 dolara aldığımız çipler için 2026 yılına teslimat tarihleri verildi. 80 dolara kadar alabildiğimizde sevindik. Güç birliği yaparak sanayimizi, devletimizin kaynaklarını bu tarafa gerçek yönlendirmemiz de koşul. Türkiye iktisadı, endüstrisi para bol olduğu vakit süratli büyüyor, olmadığı vakitte yerimizde sayıyoruz. AVM’ler, binalar yaptık. Bu kaynaklarla endüstrilerimizi daha da geliştirebilirdik. Türkiye’yi pandemide 2 yıl üretim taşıdı. Bunu büyüterek, elektronikle katma bedeli artırarak yolumuza devam etmemiz lazım.”

Okumaya devam et...