Askerden firar etti, vatandaşlıktan çıkarıldı: “Vatansız” dokümanlı adam artık orduya bir daha dönmek istiyor

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Diyarbakır’da 55 yaşındaki Ahmet Başkan, 35 yıl evvel Balıkesir’de vatani nazaranvini yaptığı sırada askerden firar etti. Lider, firardan 7 yıl daha sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Vilayet Göç Yönetimi Müdürlüğü’nün kendisine verdiği ‘Vatansız’ dokümanı ile mülteci statüsünde yaşayan Başkan, bir daha askerlik yapmaya hazır olduğunu ve bir an evvelden kimliğine kavuşmak istediğini söylemiş oldu.

Siirt’te 1966 yılında dünyaya gelen ve ondan sonrasında ailesiyle Diyarbakır’a yerleşen Ahmet Başkan, 35 yıl evvel vatani bakılırsavini yapmak üzere 1986 yılında Balıkesir’e gitti. Askerliğinin 6’ncı gününde firar eden Lider, Diyarbakır’a döndü. 4 çocuk babası Lider, gündelik işlerde çalışarak ailesini geçindirmeye çalıştı. Lider, İçişleri Bakanlığı’nın 31 Mart 1994 gün ve 1994/5469 sayılı sonucu ile ‘askerliğini yapmadığı’ sebebi öne sürülerek Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Vilayet Emniyet Müdürlüğü ile Bağlar ilçe Nüfus Müdürlüğü’ne yaptığı vatandaşlık hakkı talepleri kabul edilmeyen Önder’e, Vilayet Göç Yönetimi Müdürlüğü tarafınca 29 Mart 2017’de ‘Vatansız’ evrakı verildi. Başkan, kimliğine kavuşmak için bir daha vatani misyonunu yapmak istiyor.

‘3 AYLIK EVLİYDİM’

‘Vatansız Müracaat Belgesi’ ile yaşayan Başkan, 20 yaşında askere gittiğini ve ondan sonrasında 3 aylık evli olduğunu için 6 gün daha sonra da firar ettiğini söylemiş oldu. Lider, “Firardan 7 yıl daha sonra beni vatandaşlıktan çıkardılar. Ben tekrar kimliğimi almak istiyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak yetkililerden yardım istiyorum. kimliğime kavuşmak istiyorum. Balıkesir’de askeriyede kimliğim. Ben orada askerdim, 4 çocuğum var hepsinin kimliği mevcut lakin benim yok. Gerekirse masraf vatani nazaranvimi yaparım. bu biçimde bilgisiz ve mağdurdum. Lakin artık vatani nazaranvimi de yapmaya hazırım. Kâfi ki bana kimliğimi versinler. Bana bu hakkı tanısınlar. Hastaneye gittiğim vakit beni kabul etmiyor. Bana göçmen kimliği vermişler. Hastane bile o kimliği kabul etmiyor. Toplumsal haklarım olan devlet kurumlarında kapılar bana kapanıyor. Şayet askerlikse ben askerliği yapmaya hazırım. Bir an evvelden rica da bulunuyorum benim bu kimliğimi bana versinler” dedi.