Aşılamanın düşük olduğu Güneydoğu için ikaz: Bayramdan daha sonra olaylar pik yapacak

semaver

Active member
Aşılamanın düşük olduğu Güneydoğu için ikaz: Bayramdan daha sonra olaylar pik yapacak Sıhhat Bakanlığı’nca açıklanan Türkiye Aşı Tablosu’nda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, nüfusa oranla aşılamanın en düşük uygulandığı bölge olarak belirlendi. Valilikler ve Vilayet Sıhhat Müdürlükleri başta olmak üzere kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları, bölge halkını aşıya karşı olan tereddütlerini gidermek maksadıyla çalışmalar sürdürüyor.

‘CİDDİ MANADA PİK BEKLİYORUM’

Aşılamanın düşük olduğu yerlerde koronavirüs hadise sayısının yüksek olduğuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bölge halkına aşı için davette bulundu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Kurban Bayramı’ndan daha sonra koronavirüs olayların pik yapacağı ihtarında bulunan Prof. Dr. Şenyiğit, “Aşılamanın düşük olduğu yerlerde Covid-19 ölçüsünün da yüksek olduğunu görüyoruz. Hakkımız var ise bir an evvel beklemeden gidip bu aşıyı olmamız lazım. Biz artık bu hastalığın bittiğini kendi zihnimizde oluşturduk. Güya bu hastalık bitti. Bakıyorum herkes maskesiz dolaşıyor, kimsenin aralığa dikkat ettiği yok. Bunlar son derece yanlış olan şeylerdir. Şayet bu biçimde giderse korkarım ki 10-15 gün daha sonra başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere aşılama oranlarının düşük olduğu yerlerde önemli manada kısıtlamalar gelecektir. Bunun sebebi muhakkak yanlış kanaatlerdir. Aşılama öldürüyor, kısır bırakıyor, aşılamada bize çip takacaklar üzere şeyler kabul edilebilecek şeyler değildir” tabirlerini kullandı.

‘KISIRLIK OLUŞTURMUYOR, HATTA SPERM SAYISINI ARTIRIYOR’

Bölge halkı içindeki ‘aşı kısırlık yapıyor’ algısına da değinen Prof. Dr. Şenyiğit, koronavirüs aşısının kısırlığa niye olmadığının bilimsel olarak belirlendiğini söylemiş oldu. Aşının sperm sayısını da artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Şenyiğit, “İkincisi de aşılamada bize çip takılacağı söylentisi; bize niye çip taksınlar. aslına bakarsanız isteyen bizi uzaydan bile izleyebiliyor” diye konuştu.

Her aşının yan etkisinin olduğunu belirten Prof. Dr. Şenyurt, “elbet ki her aşının kendine nazaran bir yan tesiri vardır ancak bunu epey uygun biliyoruz ki aşı olanlar da Covid-19 olsa bile vefat oranı son derece düşüktür. Covid-19 olsa bile ağır hastalık geçirme oranı epeyce düşüktür. Lütfen aşımızı olalım. Aşıda ne bir çip takma olayı var ne daha sonradan hastalandırma niyeti ne bir kısırlaştırma niyeti var. Bunlar külliyen yanlış inançlardır. Diyarbakır üzere kadim bir kente ben bu inanışların yakışmadığı kanaatindeyim. Aşının şayet ziyanı bir ise inanın yararı bir milyondur. Onun için lütfen lakin lütfen aşımız gelmişse bir dakika durmadan aşımızı olalım” dedi.