Antalya Limanı’nı 2047’ye kadar Katar işletecek, kıyılar bedelsiz devredilecek

semaver

Active member
Antalya Limanı’nı 2047’ye kadar Katar işletecek, kıyılar bedelsiz devredilecek İktidar daha evvel geri çektiği “Katarlıların Antalya Limanı’nı 2047 yılına kadar işletebilmelerine imkan sağlayan” maddeyi bir daha “torba teklife” ekledi. Teklifle ayrıyeten 2022 sonuna dek özelleştirilmesi öngörülen TEİAŞ’a “mülk aktarımı” da yapılıyor. Tapuda kapatılan Etibank ile Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) ilişkin olan kimileri denize sıfır mülkler ve tesisler bedelsiz olarak TEİAŞ ve TEDAŞ’a devredilecek. TEİAŞ “mülk yüklemesi” daha sonrasında özelleştirilecek.

DENİZE SIFIR YERLER

Teklifte yer alan bir öteki husus ile kapatılan Etibank, TEK, Türkiye Elektrik Üretim İletim AŞ ve özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri ismine tapuda tescil edilmiş olan mülkler ve tesisler, faaliyet alanlarına göre TEİAŞ yahut TEDAŞ’a bedelsiz devredilecek. Bu periyot süreçleri harç ve döner sermaye hizmet bedelinden muaf tutulacak. Resmi Gazete’de 3 Temmuz’da yayımlanan Cumhurbaşkanı sonucu ile TEİAŞ, özelleştirme kapsamına alınmıştı. Kararla birlikte halka arza yönelik özelleştirmeye hazırlık süreçleri başlatıldı. Bu süreçler Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Özelleştirme Yönetimi Başkanlığı tarafınca yürütülüyor. TEİAŞ’ın özelleştirilmesine yönelik hazırlık süreçleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanacak. Teklif ile özelleştirme öncesinde TEİAŞ’a yeni mülk kazandırılmış olacak. Ayrıyeten Etibank’ın denize sıfır noktalarda tesisleri de bulunuyor. Teklif ile bu tesisler de ya TEDAŞ’a ya da özelleştirilecek olan TEİAŞ’a devredilecek. AKP’nin teklifi ile stokçuluk yapanlara verilecek cezaların üst hududu da 500 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkarılacak. Teklif ile ayrıyeten rafineriler, rafineri alanı haricinde da LPG depolayabilecek.