Annesini 600 metre sırtında taşıyıp yangından kurtardı

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınının ikinci gününde, 2 kişinin ömrünü kaybettiği Değirmenli Mahallesi’nde oturan Hasan Yılmaz (47), annesi Hatice Yılmaz’ı (81) yaklaşık 600 metre dağlık alanda sırtında taşıyıp kurtardı. Hatice Yılmaz, o anları, “Giderken ‘Atıver oğlum beni’ dedim. ‘Ölürüm ana seni bırakmam’ dedi. ‘Kuzum canın çıktı, at beni’ diye bağırdım, ‘Ana hiç boşuna konuşma ben seni atmam’ dedi” kelamlarıyla anlattı.

Manavgat’taki orman yangınının ikinci günü, Kepezbeleni ile ortalarında bir dağ bulunan Değirmenli Mahallesi’ne alevler, saat 01.00 sıralarında ulaştı. Kimsenin yangının mahalleye gelebileceğini beklemediği 29 Temmuz gecesi, meskenlerinden çıkamayan Osman (53) ve Kenti Gardaş çifti ömrünü kaybetti. Tıpkı mahallenin Delioğlanlı mevkisinde Hasan Yılmaz, eşi Aysun Yılmaz’ın uyandırması kararı, iki çocuğu ve annesi Hatice Yılmaz ile birlikte yangından kaçarak kurtuldu.

O geceyi anlatan Aysun Yılmaz, kendilerine uzak bölgelerdeki yangınlar niçiniyle uyuyamadığını ve çatıda oturduğunu belirterek, “Çatıda otururken bir araç gördüm, üst taraftan geliyordu ve o taraf dağlık, ne işi vardı oralarda bilmiyorum. daha sonra dumanı hissetmeye başladım ve duman çoğaldı. Çabucak eşimi, çocukları ve annemi uyandırdım. O araçtaki kişinin kuşkulu bir kişi olduğunu düşünüyorum. Kuşkulu olmasa mahalledeki insanları kornasıyla yahut bağırarak çağırarak uyandırmaz mı? Yangından saat 01.00 üzere kaçtık ve her taraf alev topuna döndü. Bütün bunlar 15 dakika ortasında gerçekleşti. Kaçmamız mucize üzere bir şeydi. Konutların birden fazla yandı ancak bizim konuta ziyan gelmedi, ahırımız yandı” dedi.

Yangın gecesi eşinin uyandırdığını anlatan Hasan Yılmaz ise, “Ben de çabucak etrafı toparladım, ufak tefek önlemimizi aldık. Hayvanlarımızı beton konut vardı, oraya kapattım. Allah’a şükür hayvanlarımızda rastgele bir badire yok. Yemim, samanım yandı, o da zahmet değil sonuçta canımızda bir şey yok. Annemi sırtıma aldım, koşarak aşağı indim. Annem sırtımdaydı, dağlık alanda koşarken dört defa düştüm. Dizim yaralandı. Yola indiğim vakit bir otomobil denk geldi, alev otomobile yetişiyordu. Çok süratliydi, inanılmaz süratliydi. 150 kadar tavuk vardı, yandı” diye konuştu.

‘ATIVER OĞLUM BENİ, DEDİM’

Oğlunun sırtına alarak 600 metre uzaklıktaki yola kadar taşıyıp kurtardığı Hatice Yılmaz, yaşananları anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Saatin kaç olduğunu bilmediğini, gelininin aşağı inerek kendisini uyandırdığını anlatan Hatice Yılmaz, şu biçimde konuştu:

“Ben aşağıda, bunlar üstte yatıyordu, gelin geldi, ‘Kalk ana, sen artık dumandan öleceksin’ dedi. Üst beni çıkardı. daha sonra ‘Ana kaçalım, yanımıza kadar geldi ateş’ dedi. Aşağıya indim, 500 lira kadar param vardı, kavradım fakat alamadım. Oğlum, ‘Ana parayı düşünme’ dedi. Vardım, çocuk koyunların yanına girdi. ‘Ana, sen yavaşça adımla, yetiştim ardından’ dedi. Kavağın yanına kadar indim. Çocuk daha sonra yetişti ve sırtına bindirdi, aşağı kadar sırtında götürdü. Giderken ‘Atıver oğlum beni’ dedim. ‘Ölürüm ana seni bırakmam’ dedi. ‘Kuzum canın çıktı, at beni’ diye bağırdım, ‘Ana hiç boşuna konuşma ben seni atmam’ dedi. daha sonra bir taksi geçiyordu, ona bindirdiler beni.”