Annelerden ekonomik kriz isyanı: ‘Bayat ekmeği suyla ıslatıyorum’

semaver

Active member
Annelerden ekonomik kriz isyanı: ‘Bayat ekmeği suyla ıslatıyorum’ Temel tüketim unsurlarından süt ve yumurta yaklaşık yüzde 50 oranında zamlandı. 30’lu yumurtanın fiyatı 60 TL’ye, 1 litre sütün fiyatı ise 15 TL’ye dayandı. Bebek mamaları ise marketlerde kilitli paketlerde satışa sunuluyor. Toplumsal yardımlarla geçinen biri 2, başkası 7 yaşında iki çocuğu olan Özge K., çocuklarına süt bile alamadığını aktararak şu sözleri kullandı:

‘BEZ BİLE ALAMIYORUZ’

“Eve bir şey alırken 40 kez düşünüyoruz. Çocuğumun bezini alacak durumum yok. Çok zorlanarak geçiniyoruz. Okul muhtaçlıkları eksik olmuyor. Karşılayamıyorum. Sütü haftada bir alabiliyordum, o da esasen o gün bitiyordu. Çocukların süte muhtaçlığı var, sütü de epey seviyorlar lakin artık haftada bir gün bile alamıyorum. Çocuklarım sütten yoksun kalıyor. Yetmiyor, yetiştiremiyoruz… Ekmek bile rahat yiyemiyoruz… Çocuğuma bez takamıyorum. Pazar poşetlerinin ortasına bez koyarak yönetim ediyorum. Çocuğuma hiç mama yedirme fırsatım olmadı, epey değerli mamalar. Bir süt içiriyordum, onu da ortada artık hiç içiremiyorum. Çocuğum süt için ağlıyor. Kandırıyorum, daha sonra karın tokluğuna uyutuyorum.”

‘YUMURTA LÜKS OLDU’

Dört çocuklu konut bayanı Aysel V. de “Bayat ekmeği şekerli su ile ıslatıyorum, mama diye çocuklarıma yediriyorum. Bir yumurta bile kırıp yemek lüks oldu. Bize öğün azaltın diye akıl veriyorlar lakin aslına bakarsan kaç öğün ne yediğimizi düşünüyorlar sanki? Ben günlük işlerde çalışırım, evvelde günlüğümü aldığımda marketten bir iki şey alabiliyordum. Düzgün berbat çocuklarımın boğazından sıcak aş geçiyordu. Artık alamıyorum. Bir anne olarak epeyce üzgünüm epeyce…” diyor.

DURUM İÇLER ACISI

Cumhuriyet’e konuşan Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo, yetersiz beslenen çocuklarda gelişim bozukluğu da görüldüğüne dikkat çekerek “2020 yılında yaptığımız bir araştırmada pandemi devrinde ailelerin yüzde 74’ünün bebek bezi ve maması alamadığını kaydetmiştik. Şu anda ise neredeyse hiç bir şey alamayacak duruma geldiler. Bilhassa bebekli ailelerde durum hayli içler acısı. Anneler, çocuklarına bebek bezi ve mama alamıyorlar. Mamalar kilitli paketlerde satılıyor, alarm takıldı. Anneler mama yerine şekerli su veriyolar ya da bakkalardan aldıkları hazır çorbayla çocuklarının karınlarını doyurmaya çalışıyorlar” dedi.