semaver
Active member
Gözle görülür yahut görülmez biçimde bozulan besinlerde üreyen mikroorganizmalar ve toksik unsurlar bedene girdiğinde çeşitli hastalıklara yol açar. İçtiğimiz su, yediğimiz yemek, bebeğimize verdiğimiz mamanın birçok ambalajların ortasındadır.
AMBALAJLI ESER ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
* TSE damgası bulunan eserleri tercih etmeliyiz.
* Tavsiye edilen tüketim tarihi yahut son tüketim tarihlerine kesinlikle dikkat etmeliyiz.
* Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze bulunmasına dikkat etmeliyiz.
* Süt ve süt eserleri satın alınırken orjinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir.
* Kırmızı etler ve tavukların üzerinde yasal damgaların bulunması epeyce kıymetlidir.
* Kutularda rastgele bir açılma olup olmadığını kesinlikle denetim edilmelidir.
* Etiket ayrıntıları incelenmelidir.
* Raflardaki sıcaklığı denetim edilmelidir.
* Besine ilişkin besin öğelerine bakılmalıdır.
* Aldığımız eserin besin işletmecisinin ayrıntıları denetim edilmelidir.
* Şişkinlik oluşmuş, yırtığı, çatlağı, deliği olan ya da eğilip bükülmüş olan paketleri alınmamalıdır.
* Ambalajın üzerinde yazan kullanım şartlarına dikkat edilmelidir.
* Aldıktan daha sonrasında saklama şartlarına dikkat edilmelidir.
PAKETLİ BESİN ESERLERİ ZİYANLI MI, niye ZİYANLI?
Başta kolon kanseri ve lösemi olmak üzere bir hayli hastalığın tetikleyicileri içinde bulunan sodyum sülfit, çocuklarda beyin tümörü oluşmasına yol açabiliyor.
Ambalaj kodu E250 olan bu unsur et eserleri ve pizza üzere hamur işlerinde eserin raf ömrünü uzatmak emeliyle kullanılıyor. Sülfit hassaslığı olanlarda baş ağrısı, nefes sorunları, kaşıntı yaratır.
Ender durumlarda da olsa vefata bile niye olabiliyor. Pankreas kanserini yüzde 67, lösemi riskini yüzde 700 oranında arttırıyor. Başta kolon kanseri olmak üzere her çeşit kanseri tetikliyor.
HAZIR YİYECEKLER VE BESİNLER NELERDİR?
Paketli olarak satılan ve ortasındaki besinin uzun müddet dayanmasını sağlayacak katkı unsurları, besin boyaları ve kimyasallar içeren yiyecekler için ‘hazır gıda’ tarifi kullanılıyor. Konutta yapılmayan, organik olmayan ve marketlerden alınan çabucak tüm paketli eserler hazır besinler sınıfına giriyor.
AMBALAJLI ESER ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
* TSE damgası bulunan eserleri tercih etmeliyiz.
* Tavsiye edilen tüketim tarihi yahut son tüketim tarihlerine kesinlikle dikkat etmeliyiz.
* Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze bulunmasına dikkat etmeliyiz.
* Süt ve süt eserleri satın alınırken orjinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir.
* Kırmızı etler ve tavukların üzerinde yasal damgaların bulunması epeyce kıymetlidir.
* Kutularda rastgele bir açılma olup olmadığını kesinlikle denetim edilmelidir.
* Etiket ayrıntıları incelenmelidir.
* Raflardaki sıcaklığı denetim edilmelidir.
* Besine ilişkin besin öğelerine bakılmalıdır.
* Aldığımız eserin besin işletmecisinin ayrıntıları denetim edilmelidir.
* Şişkinlik oluşmuş, yırtığı, çatlağı, deliği olan ya da eğilip bükülmüş olan paketleri alınmamalıdır.
* Ambalajın üzerinde yazan kullanım şartlarına dikkat edilmelidir.
* Aldıktan daha sonrasında saklama şartlarına dikkat edilmelidir.
PAKETLİ BESİN ESERLERİ ZİYANLI MI, niye ZİYANLI?
Başta kolon kanseri ve lösemi olmak üzere bir hayli hastalığın tetikleyicileri içinde bulunan sodyum sülfit, çocuklarda beyin tümörü oluşmasına yol açabiliyor.
Ambalaj kodu E250 olan bu unsur et eserleri ve pizza üzere hamur işlerinde eserin raf ömrünü uzatmak emeliyle kullanılıyor. Sülfit hassaslığı olanlarda baş ağrısı, nefes sorunları, kaşıntı yaratır.
Ender durumlarda da olsa vefata bile niye olabiliyor. Pankreas kanserini yüzde 67, lösemi riskini yüzde 700 oranında arttırıyor. Başta kolon kanseri olmak üzere her çeşit kanseri tetikliyor.
HAZIR YİYECEKLER VE BESİNLER NELERDİR?
Paketli olarak satılan ve ortasındaki besinin uzun müddet dayanmasını sağlayacak katkı unsurları, besin boyaları ve kimyasallar içeren yiyecekler için ‘hazır gıda’ tarifi kullanılıyor. Konutta yapılmayan, organik olmayan ve marketlerden alınan çabucak tüm paketli eserler hazır besinler sınıfına giriyor.