Alman makineciyle kaideler eşit olsa kesim 4 kat büyür

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Necla DALAN

Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Lideri Adnan Dalgakıran, redüktör dalının süratli büyüdüğünü ve geleceğinin hayli parlak olduğunu söylemiş oldu. Makine imalat kesiminin en kıymetli kompanentleri içinde güç transfer organı olan redüktörlerin geldiğini kaydeden Dalgakıran, “Redüktörler makine imalat endüstrinin şayet olmazsa olmazı eser kümelerini temsil etmektedir.

Sektörün bilhassa 2011 yılından daha sonra Sanayi 4.0 tesiri ile makine endüstrimizdeki gelişime paralel olarak üst taraflı ilerlediğini açık biçimde görmekteyiz. Türkiye’de bu alanda önemli yatırım yapan fazlaca kaliteli üretim gerçekleştiren firmalarımız var. Firmalarımızın Ar-Ge çalışmaları standart eserler haricinde rüzgar gücünden elektrikli araçlara kadar birfazlaca alanda üretim fırsatları yaratacak.

Türkiye’de üretilen redüktörler dünyaya ihraç ediliyor ve kesimdeki gelişim ve değişimden makine bölümümüzün tamamı epey olumlu bir biçimde etkileniyor. Bölüm epeyce süratli büyüyor ve Türk makine endüstrinin bir modülü olarak geleceğini epey parlak görüyorum” diye konuştu.

bir hayli kesimde olduğu üzere redüktör kesiminde de ölçek iktisadının büyük ehemmiyet taşıdığını kaydeden Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Lideri Adnan Dalgakıran, “Sektörde ölçek iktisadında firma sayısı az ve süratle artırılması gerekiyor” dedi.

Dalgakıran, “Redüktör dalında firmalarımız epey kaliteli üretim yapıyor, dünyaya ihraç ediyor. Bölüm süratli büyüyor ve geleceğini fazlaca parlak görüyorum” diye konuştu.

Makine üreticilerinin Avrupalı rakipleriyle eşit koşullara sahip olmaları halinde bölümün epey büyük ivme kazanacağına da dikkat çeken Adnan Dalgakıran, bilhassa finansal enstrümanlar ve nitelikli insan kaynağı sorunun kesimin önündeki en büyük mahzurlar olduğunu vurguladı. Dalgakıran, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Türk makine kesimi son 20 yılda fazlaca büyük gelişme kaydetti. İhracat 1,5 milyar dolarlardan 30 milyar dolarlara geldi. Bugün de ihracatı en hayli artan dalların başında gelmeye devam ediyor. Son devirde Rusya- Ukrayna krizi, Avrupa’daki zahmetler yüzünden siparişlerde biraz düşüş var lakin bir daha de yılı 27-28 milyar dolar ihracatla kapatmayı öngörüyoruz. Kesimin en büyük sıkıntıları uzun vadeli finansal enstrümanların ve nitelikli insan kaynağı eksikliğidir. Alman makineci yüzde 2 yıllık faizle 3-4 yılı geri ödemesiz, 10-15 yıl vadeli kredi alabiliyor. Bizim bu biçimde bir bahtımız yok ve hiç olmadı. bir daha Alman makineci birebir kredi dayanağını ardına alıp yurt haricinde 7-10 yıl vadeli satış yapabiliyor. Bizim o denli bir bahtımız olsa Türk makine dalı birkaç yıl ortasında 3-4 kat büyür. Öte yandan yaptığınız üretimi hangi teknolojileri kullanarak yaptığınız ve bu teknolojilerin ne kadarını ürettiğiniz de hayli kıymetli. Daha farklı, daha verimli üretmek, fark yaratmak, üretim teknolojilerimizi geliştirmek ve nitelikli teşebbüsçüler yetiştirmemiz lazım. Türkiye’de önemli bir teşvik sistemi var. Sayılara bakarsanız 30-35 milyar dolarlık hayli önemli bir genel teşvik düzeneği var fakat hakikat sonuç alıp almadığımızı incelememiz lazım. Hangi mevzu ve kesimlerde takviyelerin yarar sağladığını âlâ ölçmemiz gerekiyor. Eksik yanlarımızı ortadan kaldırdığımız vakit daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirebiliriz.”

Potansiyelimiz çok yüksek, sürdürülebilir büyümeliyiz

Makine bölümünün 10 yılda cari açığı ortadan kaldıracak güce sahip olduğunun anlatan Adnan Dalgakıran, şu biçimde konuştu: “Makine dalının yeteneklerini yazılım ve elektronik bölümlerinde de göstermemiz lazım. Bu üç bölüm birlikte hareket edecek güce ve tertibe sahip olabilmeli. Yoksa beklenen gelişmeyi gösteremeyiz. Hafta sonu Polonya’daydım. 2000’li yılların başında Türkiye’de de Polonya’da da kişi başına ulusal gelir 4,500 dolar civarındaydı. Bugün Polonya’da 18 bin dolara ulaştı, bizde 9 bin dolar civarında… Polonya’da kente 10 kilometre aralıktaki sanayi bölgelerinde yerlerin metrekaresi 80-10 dolar civarında. Türkiye’de İstanbul’a 80 kilometre aradaki topraklarda bu sayı 300-400 dolar… Polonya’da endüstrinin genel iktisattaki hissesi yüzde 20’lerde. Türkiye’de de yüzde 20-30 düzeylerinde olursa sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme var diyebiliriz. Polonya’nın yüzde 4-4,5 cari fazlası var, önemli dış yatırım alıyorlar. ötürüsıyla onlar birtakım şeyleri bizden güzel yaptılar. Bizim de potansiyelimiz var, hatta onlardan daha yüksek ancak birtakım şeyleri yanlışsız yapmamız lazım.”

Okumaya devam et...