Alkol ve sigaraya bir artırım daha geliyor

semaver

Active member
Alkol ve sigaraya bir artırım daha geliyor Yerli ve ulusal sloganıyla evvel Berat Albayrak’ın arkadaşı Halil İbrahim Danışmaz’a, akabinde da kent hastanelerini işleten CCN Grup’a devredilen içki ve sigara bandrollerine yıl başında yeni bir artırım daha geleceği bildirildi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine nazaran; Yıl başında hem alkollü içecekler birebir vakitte sigaranın Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında ayrıyeten artış yapılacağı için tiryakiye ikili artırım yağacak. Bandrol üretim yetkisi 2020 yılının sonlarında ihale bile düzenlenmeden Danışmaz’ın şirketi DNS’ye devredildikten daha sonrasında bandrol meblağlarına yüzde 100 ila yüzde 400 oranlarında artırım yapılmış, bu sayede firmaya büyük ölçüde kaynak aktarılmıştı. Bundan çabucak 3 ay daha sonra 2021 yılı başında bandrole yüzde 25 artırım daha yapıldı. Darphane ve Damga Matbaasının 2022 yılı başından itibaren ise bandrol meblağlarına bu sefer yüzde 40 ile yüzde 50 oranında artırım yapmak için hazırlık yürüttüğü öğrenildi.

20 MİLYON DOLARLIK EK MALİYET

Yerli ve ulusal denilerek sürdürülen artırım sağanağı niçiniyle bandrolün üretim maliyeti ortasındaki hissesinin 6 kat artmış olacağı belirtilirken, yeni bandrol artırımının sigara meblağlarında 1 lira civarında bir artırıma yol açacağı söz edildi. bu biçimde bir artırımın enflasyonu da binde 5 civarında yükselteceği hesaplandı. Yüzde 40’lık yeni bir artırım durumunda 20 milyon dolarlık maliyet oluşacağı açıklandı.

18 LİRALIK SİGARAYA 1.5 TL ARTIRIM GELECEK

İçki ve sigaranın maktu ÖTV fiyatları her 6 ayda bir Yİ-ÜFE oranında artırılıyor. İktidar geçen temmuz ayında oluşan yüzde 22.04’lük artırımı enflasyonla gayret sebebi öne sürülerek uygulamamıştı. Temmuz’dan bu yana 5 ayda Yİ-ÜFE yüzde 23.77 oldu. 6 aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 28 olması ve artırımın yansıtılması durumunda birfazlaca sigarada maktu ÖTV fiyatı izafî ÖTV’yi geçecek ve mesela 18 liralık sigaralara 1.5 liralık ÖTV artırımı yapılması mecburî hale gelecek.