AKP’nin yaptım oldu projesine mahkemeden ‘dur’ sonucu

semaver

Active member
AKP’nin yaptım oldu projesine mahkemeden ‘dur’ sonucu 2015 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafınca projelendirilen ve yol ağına alınan Güney Etraf Yolu’nun imaline, periyodun AKP’li Belediye Lideri Alaaddin Yılmaz’ında takviyesiyle 31 Mart seçimlerindilk evvel başlandı.

Kentin en verimli topraklarının ortasından 12 metre yüksekliğinde ve 70 metre genişliğinde 13 kilometrelik yol için tarım yerleri belediye tarafınca istimlak edilmeye başladı.

Bunun üzerine vatandaşlar ile 50 sivil toplum örgütünün bir ortaya gelerek oluşturduğu Bolu Platformu yolun üretimine karşı çıktı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine nazaran, Alaaddin Yılmaz, 3.dönem Belediye başkanlığı için lokal seçim vaadini adım adım hayata geçirmeye başladı.

Lakin, 31 Mart seçimlerinde Belediye Başkanlığını CHP’li Tanju Özcan kazanınca yolun mukadderatı de değişti.

ÖZCAN PROJEYE KARŞI ÇIKTI

CHP’li Bolu Belediye Lideri Tanju Özcan, koltuğa oturduktan daha sonra projeye karşı çıktı.

İstimlak edilen toprakları köylüye iade etti ancak, projenin devam edebilmesi için bu kere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü devreye girerek istimlak yetkisini aldı. 2020 yılı Şubat ayında ise Bolu Platformu, Bolu Yönetim Mahkemesi’ne projenin iptali için dava açtı.

Tanju Özcan da, projenin kente ihanet olduğunu belirterek, projenin durdurulması yahut değiştirilmesi için tüm yetkilerini kullanacaklarını söyleyerek, platforma dayanak verdi.

Mahkeme devam ederken, 18 Eylül 2020 günü kente gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projenin birinci etabının yapılacağını, vatandaşların isteği doğrultusunda öteki etapların yapılmayabileceğini söylemiş oldu.

MAHKEME PROJEYİ İPTAL ETTİ

Bolu Yönetim Mahkemesi dava ile ilgili verdiği kararda, Güney Etraf Yolu için karayollarının, alması gereken ÇED raporunu almadığı, etraf yolu kenarındaki taşınmazların tarım yeri olduğu ve bu tarım yerlerinin farklı hedefle kullanılabileceklerine dair Toprak Muhafaza Kurulu’nun sonucunın olmadığını belirtti.

Kararda ayrıyeten, yapılacak yol niçiniyle ekolojik istikrarın bozulacağı, Bolu ilinin bu yola gereksiniminin olmadığı, bu yüzden de kamu faydasından bahsedilemeyeceği, bilakis Bolu Turizmine ve kent esnafına ziyan vereceği, ötürüsıyla hukuka ve mevzuata alışılmamış olduğu vurgulanarak projenin üretimini iptal etti.

‘BOLU HALKI KAZANDI’

Bolu Platformu, sonucunın akabinde yaptığı yazılı açıklamada mahkemenin Bolu halkını haklı bulduğunu tabir etti.

sonucun bilhassa bölgede bulunan köylülerin yüzlerini güldürdüğünü belirten platform, “Davaya husus etraf yolunu mahallinde incelemeler yaparak, yapılması planlanan yolun Bolu halkının menfaatine olmadığını, tarım yerlerini yok edeceğini, ekolojik dengeyi bozacağını gördük. Bunun üzerine Bolu Platformu ‘Güney Etraf Yolu İptali Gurubu’ tüm STK’lar, muhtarlar, dernek liderleri, etraf muhtarlarımız ve köylüler ile toplantılar yaptı. Mevzuyu platform hukukçuları ile de görüşerek hukuken haklı ve iptal talebimizin mahkemece kabul edilebilirliğine inanarak bu davanın açılmasını sağladık. Karar her tarafı ile Bolu ve halkımızın faydasına olmuştur” tabirlerini kullandı.