Ağrı’da 3 asırlık baba mesleğini oğluyla birlikte sürdürüyor!

erkan_623

New member
Ağrı’nın merkeze bağlı Kağızman Caddesi’nde bulunan dükkanında üç asırlık baba mesleği olan çilingirlik mesleğini oğluyla birlikte sürdüren Turhan Yüz, 79 yaşında bulunmasına karşın günün erken saatlerinde dükkanını açarak işinin başına geçiyor. 26 yıl memur olarak çalıştıktan daha sonra emekli olan ve baba mesleğini devam ettirme sonucu alan Turhan Yüz, babasının ağabeyine ağabeyinin de kendisine öğrettiği meslek öyküsünü anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

79 YAŞINDAYIM ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUM

Ağabeyiyle birlikte babasından öğrendikleri çilingirlik mesleğini 79 yaşında bulunmasına karşın sürdürmeye devam ettirdiklerini ve babası ve ağabeyinden bahsetmiş olduğu vakit gözyaşlarına hakim olamadığını ağlayarak anlatan Turhan Yüz, “Bu işi babam öğrettiği için babam vefat ettikten daha sonra ağabeyime kaldı. Abim de vefat edince iş bana kaldı. Ben bu yüzden bu dükkanı açtım. Çocuklarım da büyüdü. Baktım tek başıma yapamıyorum, çocuklara dedim ki gelin yardım edin. Gelip yardım ettiler onlarda. Allah’a bin şükür olsun hepsi büyüdü, bana yardımcı oldular. Şimdi 79 yaşındayım ve çalışmaya devam ediyorum. Çok hüzünlüyüm, bu mevzuları konuştuğum vakit ağlıyorum. Babam evvel büyük oğluna öğretti ondan sonrasında ben öğrendim. Ben abimin yanında beş sene çalıştım. 26 sene memurluk yaptım. Emekli olduktan daha sonra çocuklarda büyüyünce dükkan açtım onlara da yavaş yavaş öğrettim. Allah’a epey şükür bu işi devam ettirmekteyiz” sözlerine yer verdi.

3 ASIRDIR BU MESLEĞİ DEVAM ETTİRİYORUZ

Babasıyla birlikte sürdürdükleri çilingirlik mesleğinin eski kıymetini kaybettiğini söyleyen Murat Yüz ise, sanata ve ustaya evvelce daha fazla bedel verildiğini vurgulayarak, “Mesleğimiz büyüklerimizden kaldı. Dedemden babama babamdan da bana geçti. Çok eski bir meslek. Çilingirlik mesleğini günümüzde hala sürdürmeye çalışıyoruz. Mesleğimiz bu, yapmak zorundayız. Bizden daha sonrakilerin devam ettirmeyeceğini uygun biliyorum. Maalesef yeni kuşak hiç meraklı değil. Bundan 30 yıl evvel yapılan işler ile şimdikiler içinde epey fark var. Evvelden sistem fazlaca daha sıradanti ve beşerler daha anlayışlıydı. Ustaya ve yapılan işe bedel verilirdi. Eski vakit içinderda bir asma kilidin tamiri bile insanı hayli keyifli ederdi. Zira yenisini bulmak zordu. Lakin maalesef günümüzde sanatın pek bir manası yok. Ben 20 yıl evvel başladım bu işi yapmaya. pek fazlaca kesimde çalıştım ve en sonunda baba mesleğinin daha âlâ olacağını düşündüm. Babamın ve amcamın dayanağıyla de işimize başladık. Üç asırdır dedem, babam ve ben bu mesleği devam ettiriyoruz. Biz insanları memnun etmekten şad oluyoruz” formunda konuştu.

KAYNAK: İHA