ABD, göçmenlerin Suudi güçleri tarafından öldürüldüğünü bilinenden daha önce biliyordu

Suzan

New member
Pazar günü, Dışişleri Komitesi’nin üst düzey Demokratlarından New York Temsilcisi Gregory W. Meeks, Times’ın raporunun ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Suudi güçleri bu acımasız, haksız eylemleri derhal durdurmalı ve uluslararası hukuka ve Saygı Kurallarına uymalıdır. Göçmenlerin temel insan hakları.”

“Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’nin bu modeli ne kadar iyi bildiğine, buna karşılık olarak hangi eylemlerin yapıldığına ve ilgili Suudi güçlerine yönelik finansman, eğitim veya destek ayrıntılarına ilişkin ayrıntıları paylaşmasını istedim” dedi. “ABD’nin siyasi amaç ve araçlarının ağır insan hakları ihlallerini ve göçmen ve sığınmacıların öldürülmesini desteklememesini sağlamak için çalışmaya devam edeceğim.”

Bay Meeks ve çoğunluğu Demokratlardan oluşan diğer kongre üyeleri, Suudi Arabistan’ı güvenilmez bir ortak olarak nitelendiriyor ve Yemen’deki savaş yılları da dahil olmak üzere insan hakları siciline dikkat çekiyor. Bu milletvekillerinin Suudi Arabistan’a silah satışı ya da Suudi Arabistan’la sivil nükleer program konusunda olası işbirliği konusunda şüpheleri artırması neredeyse kesin; bazı ABD’li yetkililer bunun nükleer silah programı için bir kılıf olabileceğinden korkuyor. Suudi yetkililer, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşmenin bir koşulu olarak Bay Biden’ın işbirliğini talep ediyor.

Geçen Ekim ayında bir grup BM uzmanı Suudi hükümetine, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün daha sonra açıklayacağı ayrıntılara benzer ayrıntılar içeren bir mektup gönderdi. Sınır muhafızlarının yılın ilk dört ayında göçmenlere ateş açtığı, 430 kadar insanı öldürdüğü, kadın ve kızlara tecavüz ettiği, bazılarını çıplak olarak Yemen’e geri gönderdiği iddialarına değindiler. Birleşmiş Milletler bu mektubu Aralık ayında kamuoyuna yayınladı.

Ocak ayında, ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilci Yardımcısı Richard Mills, Güvenlik Konseyi’nin Yemen’e ilişkin kapalı basın brifinginde konuya üstü kapalı bir gönderme yaparak şunları söyledi: “Suudi-Suudi Arabistan sınırında göçmenlere yönelik iddia edilen hak ihlalleri konusunda endişelerimizi sürdürüyoruz.” .”

Dışişleri Bakanlığı’ndan Perşembe günü yapılan açıklamada, Yemenli insan hakları örgütü Mwatana’nın, geçen yaz cinayetler hakkında Riyad’da görev yapan ABD’li diplomatlara brifing veren gruplar arasında yer aldığı belirtildi. Geçtiğimiz Eylül ayında grup, 12 Mayıs 2022’de sınırın Suudi tarafında yaklaşık 30 Yemenli ve Etiyopyalı göçmenin cesedinin bulunduğunu, bunların bazılarında kurşunla yaralanmış veya işkence izleri bulunduğunu bildirmişti. Daha sonra, Suudi Arabistan’ın geçen yılki eylemlerine ilişkin Dışişleri Bakanlığı insan hakları raporunda bir paragrafta Mwatana’nın araştırmasından bahsedildi.

Ben Hubbard İstanbul’dan bir raporla katkıda bulundum.