AB, X’in sahibi Elon Musk’u, platformu aracılığıyla “AB’de yasa dışı içerik ve dezenformasyon” yaymakla suçladığı konusunda uyardı. AB İç Pazar Komiseri, Musk’a gönderilen bir mektupta, olası yaptırımları hariç tutmadan, taleplerine “zamanında, doğru ve eksiksiz bir yanıt verilmesini” ve bunun “önümüzdeki 24 saat içinde” yanıtını garanti etmesini talep ediyor. “Hamas’ın İsrail’e karşı gerçekleştirdiği terörist saldırıların ardından – Breton Musk’a yazdığı mektupta altını çiziyor – platformunuzun AB’de yasa dışı içerik ve dezenformasyon yaymak için kullanıldığına dair göstergelerimiz var. Dijital yasanın geçerli olduğunu hatırlatmak isterim. hizmetleri, içerik denetimi konusunda çok kesin yükümlülükler getirmektedir. Öncelikle, koşullarınız kapsamında hangi içeriğe izin verildiği konusunda çok şeffaf ve net olmanız ve politikalarınızı tutarlı ve özenle uygulamanız gerekir. Bu, özellikle şiddet içeren ve terörist içerik gibi görünen içerikler söz konusu olduğunda geçerlidir. “Platformunuz internette dolaşacak. Kamu yararı politikalarında bir gecede meydana gelen son değişiklikler birçok Avrupalı kullanıcıyı şaşkına çevirdi.” Ayrıca Breton şunun altını çiziyor: “AB’de yasa dışı içerikle ilgili bildirimler aldığınızda, haklı görüldüğünde söz konusu içeriği kaldırmak için zamanında ve gayretli olmanız gerekir. Nitelikli kaynaklardan, raporlara rağmen hizmetinde potansiyel olarak yasa dışı içeriğin dolaştığı yönünde raporlar aldık. Yetkili makamlardan.”
Analiz
İsrail ve Hamas sosyal medyayı kutuplaştırıyor. Ve zaten bir “kültürel savaş” yürütülüyor
kaydeden Arcangelo Rociola
10 Ekim 2023
Son olarak, AB Komiseri şunun altını çiziyor: “Kamu güvenliğine ve dezenformasyonla bağlantılı kamusal tartışmalara yönelik riskleri ele almak için orantılı ve etkili hafifletme önlemlerinin uygulanması gereklidir. Kamu medyası ve sivil toplum kuruluşları, internette dolaşan görüntüler, sahte haberler ve manipülasyon vakalarını geniş çapta rapor etmektedir. AB’deki platformda, devam eden çatışmayla ilgisi olmayan silahlı çatışmaların yeniden tasarlanmış eski görüntüleri veya aslında video oyunlarından alınan askeri görüntüler gibi. Bu, açıkça yanlış veya yanıltıcı bilgidir.” Bu nedenle Breton, Musk’a şunu ekliyor: “Sizleri, sistemlerinizin etkili olmasını acilen sağlamaya ve alınan önlemleri en kısa sürede ekibime bildirmeye davet ediyorum”. “Aciliyet göz önüne alındığında, sizden ayrıca ilgili kolluk kuvvetleri ve Europol ile irtibat kurmanızı ve onların taleplerine zamanında yanıt vermenizi sağlamanızı bekliyorum. Ayrıca, DSA’ya (dijital hizmetler yasası) uyumla ilgili acil müdahale gerektiren diğer bazı konularda ekibim kısa süre içinde özel bir taleple yanıt verecektir. Bu talebe önümüzdeki 24 saat içinde zamanında, doğru ve eksiksiz bir yanıt vermenizi rica ediyorum. Yanıtınızı DSA’ya uygunluk açısından sevk dosyası değerlendirmemize dahil edeceğiz. Olası bir soruşturmanın açılması ve uygunsuzluğun tespit edilmesinin ardından yaptırımların öngörülebileceğini hatırlatmak isterim.”
Konular
Analiz
İsrail ve Hamas sosyal medyayı kutuplaştırıyor. Ve zaten bir “kültürel savaş” yürütülüyor
kaydeden Arcangelo Rociola
10 Ekim 2023
Son olarak, AB Komiseri şunun altını çiziyor: “Kamu güvenliğine ve dezenformasyonla bağlantılı kamusal tartışmalara yönelik riskleri ele almak için orantılı ve etkili hafifletme önlemlerinin uygulanması gereklidir. Kamu medyası ve sivil toplum kuruluşları, internette dolaşan görüntüler, sahte haberler ve manipülasyon vakalarını geniş çapta rapor etmektedir. AB’deki platformda, devam eden çatışmayla ilgisi olmayan silahlı çatışmaların yeniden tasarlanmış eski görüntüleri veya aslında video oyunlarından alınan askeri görüntüler gibi. Bu, açıkça yanlış veya yanıltıcı bilgidir.” Bu nedenle Breton, Musk’a şunu ekliyor: “Sizleri, sistemlerinizin etkili olmasını acilen sağlamaya ve alınan önlemleri en kısa sürede ekibime bildirmeye davet ediyorum”. “Aciliyet göz önüne alındığında, sizden ayrıca ilgili kolluk kuvvetleri ve Europol ile irtibat kurmanızı ve onların taleplerine zamanında yanıt vermenizi sağlamanızı bekliyorum. Ayrıca, DSA’ya (dijital hizmetler yasası) uyumla ilgili acil müdahale gerektiren diğer bazı konularda ekibim kısa süre içinde özel bir taleple yanıt verecektir. Bu talebe önümüzdeki 24 saat içinde zamanında, doğru ve eksiksiz bir yanıt vermenizi rica ediyorum. Yanıtınızı DSA’ya uygunluk açısından sevk dosyası değerlendirmemize dahil edeceğiz. Olası bir soruşturmanın açılması ve uygunsuzluğun tespit edilmesinin ardından yaptırımların öngörülebileceğini hatırlatmak isterim.”
Konular