52 yaşındaki Kosovalı hasta yemek borusu kanseriydi, şifayı Türkiye’de buldu

erkan_623

New member
Kosovalı 52 yaşındaki Dınore Bytyqı, 5 ay evvel yemek borusu kanserine yakalandı. Tedavi için eşi ile Kosova’dan Türkiye’ye gelen Bytqı, kendini Türk tabiplerine emanet etti. Ameliyatı başarılı geçip sıhhatine kavuşan Bytqı, “Çocuklarıma kavuşacağım ve artık istediğim her şeyi rahatlıkla yiyebileceğim için hayli memnunum. Türkiye’de hayli düzgün hizmet gördüm” dedi.

MİDESİNDEN YEMEK BORUSU YAPILDI

Yaklaşık 5 ay evvel ülkesinde yemek borusu kanseri teşhisi konulan Dınore Bytyqı, VM Medical Park Maltepe Hastanesi’nde midesinden yemek borusu yapılarak hayata tutundu. İki hafta evvel Kosova’daki tabiplerin kendisine müdahale edemeyeceklerini dediğini söz eden Bytyqı, hastalığını yemek yerken yutkunamaması ve yalnızca su içerek yemek yiyebilmesi belirtileriyle fark ettiğini söylemiş oldu. Bytyqı kanser olduğunu öğrendiğinde moralinin epey bozulduğunu belirtti. Hekimlerin kendisini tedavi için Türkiye’ye gitmesi gerektiği konusunda uyardığını belirten Bytqı, üç çocuğunu akrabalarına bırakarak eşiyle Türkiye’ye geldi. Birinci basamakta hayli korktuğunu ve ameliyata girmek bile istemediğini belirten Bytqı, “Tedavim muvaffakiyetle tamamlandı. Kendimi epeyce âlâ hissediyorum. Türk tabipleri ve hemşirelerine verdikleri bu uygun hizmetten dolayı hayli teşekkür ederim” açıklamasını yaptı.

RAHAT YEMEK YİYEBİLMEYİ ÇOK ÖZLEDİM

Türkiye’ye gelirken 3 çocuğunun epey üzgün durumda olduğunu söz eden Bytqı, “Kontrollerim yapıldıktan daha sonra memleketime dönüp çocuklarıma kavuşacağım. Onlar da sıhhatime kavuştuğum için epey memnunlar. Hastalığım boyunca en sıradan yiyecekleri bile yiyemez hale geldim. Yemek yerken epey zorlanıyor, daima su içmek durumunda kalıyordum. Bu yüzden kilo kaybına da yaşadım. Lakin artık istediğim her şeyi rahatça yiyebileceğim. Bu duyguyu fazlaca özlemişim” halinde konuştu.

ERKEN EVREDE YAKALAMAK KIYMETLİ

Hastanın ön tetkiklerinin Kosova’da yapıldığını tabir eden VM Medical Park Maltepe Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu, hastanın tedavi sürecine ait bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Kutlu, “Yemek borusu kanserinde insanlarda çoklukla yemek yemede kuvvetlik, yemeği yutarken bir yere takılması hissi biçiminde şikâyetler olmaktadır. Hastamızda da bu şikayetler vardı. Bize geldiğinde kanseri erken evredeydi. Erken evrede tedavi, olumlu sonuç alabilme açısından fazlaca değerlidir. Biz de radikal bir cerrahi süreçle hastamızı tedavi ettik. Kendisine özel bir teknikle midesinden yemek borusu yapıldı. Her şey yolunda gitti” açıklamasını yaptı.

YALNIZCA 14 GÜNDE MEMLEKETİNE DÖNEBİLECEK

Tedavi daha sonrasında hastanın ağızdan besin alımının büsbütün kesildiğine değinen Prof. Dr. Kutlu, operasyon yapılan yerlerin güzelleşmesiyle besin vermeyi vakte yaydıklarını söylemiş oldu. Bu yüzden hastalara takviye tedavi de uyguladıklarını söz eden Prof. Dr. Kutlu, “Hastamız Dınore Bytyqı da burada 10’uncu gününde taburcu oldu. Denetimlerinin de tamamlandığı 14’üncü gününde de memleketine dönebilecek” dedi.

TERTİP ÇOK GÜZEL OLDUĞUNDAN TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYORLAR

Etraf ülkelerin bu cins tedaviler için Türkiye’yi tercih ettiğini de vurgulayan Prof. Dr. Kutlu, “Bu tıp ameliyatlar büyük bir iş birliği ve sağlam alt yapıyı gerektirir. Türkiye’de de bu çeşit ameliyatların tertibi hayli âlâ yapılmaktadır. Büyük cerrahilerde Türkiye, çoklukla tercih ediliyor. Bizim bu biçimde ameliyatları yapabilecek tertip, takım, donanım ve tecrübelerimiz var. Ülke olarak bunun avantajlarını kullanıyoruz” diye konuştu.

NASIL AŞİKÂR OLUR?

Yemek borusu kanserinde birinci belirtinin çoklukla yutkunma kuvvetliğü olduğuna dikkat çeken Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Pınar Tezer ise öteki belirtiler hakkında açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Tezer, “Önce katı besinlerle başlayan boğaza takılma, sıvıların da takılmasıyla devam eder. İleri evrelerde ise kanlı balgam kusması olabilir. Karın ile göğüs ağrısı ise buna eşlik eder. Bu tıp belirtileri olan şahıslar hastalık ileri evrelere ulaşmadan doktora başvurmalıdır” dedi.

TÜTSÜLENMİŞ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Türkiye ve dünyada yemek borusu kanserinin fazlaca fazla görüldüğünü belirten Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Pınar Tezer, Dünya’da en sık görülen 6’ncı kanser olduğuna değindi. Yanlış yeme alışkanlıkları, sigara ve alkol tüketiminin kanserin gelişmeninde risk faktörleri olduğunu belirten Op. Dr. Pınar Tezer şu ikazlarda bulundu: “Çok sıcak yiyecekler yememelisiniz. Mangalda yapılmış, yanmış bilhassa tütsülenmiş yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıyeten alkol ve sigara tüketimi de olmamalıdır.”

KAYNAK: DHA