22 yıldır birinci kez! Dünyada epeyce az görülen olay Mersin’de yaşandı

erkan_623

New member
Mersin kıyıları, dünyada fazlaca ender görülen bir olaya konut sahipliği yaptı. Dünya genelinde yüzde 99’un üstünde bir oranla gece saatlerinde kumsala çıkarak yuvalama yapan caretta caretta deniz kaplumbağalarından biri, Mersin’de gündüz vakti kıyıya gelerek yumurta bıraktı. Mayıs ayının ortalarından itibaren kıyıya çıkarak yuvalama yapan ve ortalama 100-150 yumurta bırakan deniz kaplumbağalarının yavruları da Mersin’de denizle buluşmaya başladı. Fakat, hala vilayet genelindeki üreme alanlarında deniz kaplumbağalarının yuvalama faaliyetleri de devam ediyor.

GENELDE GECE ÇIKIYORDU

Tabiat Parkı kıyısında, geçen günlerde epeyce farklı bir olay yaşandı. Ekseriyetle kıyıya gece saatlerinde çıkarak yumurta bırakan caretta carettalardan biri, Mersin’de bu durumun dışına çıkarak gündüz saat 15.00 civarında yuvalama yaptı. hem de halk plajı olan kelam konusu kıyıdaki vatandaşlar, caretta carettayı gördükleri anda Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezine (DEKUYAM) bildirdi. Kısa müddette kıyıya gelen DEKUYAM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene ve grubu, olay karşısında şaşkınlık yaşarken, caretta carettanın sağlıklı biçimde yumurta bırakıp tekrar denize dönmesini sağladı.

ÇOK İNANILMAZ BİR DURUM

MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, şahit oldukları olayı İHA muhabirine anlattı. “Hakikaten bizi de epey şaşırtan bir durumdu” diyen Prof. Dr. Ergene, hem yeşil deniz kaplumbağasının tıpkı vakitte caretta carettanın çoklukla, hatta yüzde 99’un üstünde bir oranla yumurtlamak için kıyıya gece çıktıklarını söylemiş oldu. Birtakım niçinlerle bir kısmının sabaha karşı kalabildiğine işaret eden Ergene, “Ama Mersin’de Davultepe kumsalında yaşadığımız epey olağanüstü bir durumdu, zira öğlenden daha sonra saat 15.00 civarında bize ihbar geldi ve biz çabucak Davultepe kumsalına geldik. Bir caretta caretta saat 15.00 üzere gündüz gün ışığı altında yuvalama yapmaya, yumurta bırakmaya çalışıyor. Hatta biz ‘acaba yaralı olabilir mi’ diye düşündük. Denetim ettik hiç bir sorunu yok. Kimse rahatsız etmeden yumurtasını bırakmasını sağladık. Yumurtasını bıraktı ve salimen denize dönmesini gerçekleştirdik ve yuvayı muhafaza altına aldık” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİYOR

Bunun, hayli yaşanan bir durum olmadığını vurgulayan Ergene, “Çok ender görülen bir durum. Sabaha karşı olabilir, gecikmiştir yahut yuvayı yaparken çok vakit kaybetmiştir, sabah saat 5-6 üzere karşılaşabilirsiniz. Lakin gündüz olması hayli enteresandı. Çok genç olmasa da genç bir bireydi. Deniz kaplumbağalarında bir devir vardır; genç bireyler şaşırarak erken yuvalama ya da saatli yuvalama yapamayabilirler. Bir etken bu olabilir. Bir başka etken, bütün dünyayı etkileyen iklim değişikliği var biliyorsunuz. İklim değişikliği bu canlılarda da bir şaşırtmaya sebep olmuş olabilir diye düşünüyoruz. Bununla ilgili yuvadan ne kadar yavru çıkacak, akıbeti ne olacak, onu da takip ediyoruz. Yuva başarısı ne kadar yüksek, ona bakacağız ve değerlendirmemizi ona nazaran yapacağız, zira çabucak hemen yavrular çıkmadı” diye konuştu.

22 YILDAN BU YANA BİRİNCİ KEZ KARŞILAŞTIM

Daha evvel bu biçimde bir durumla hiç karşılaşmadığının altını çizen Prof. Dr. Ergene, “22 yıldır bu işi yapıyorum. 22 yıldan bu yana birinci kez bu biçimde bir olayla karşılaştım. Hatta üniversiteye döner dönmez bütün literatürleri taradım, bu biçimde bir hadise, bu biçimde bir bildirim var mı, en azından Türkiye’den var mı diye. Türkiye’den de bu biçimde bir bildirimle karşılaşmadım. Tahminen olmuştur, ben rastlamamış olabilirim lakin fazlaca ender olarak görülen bir duruma şahitlik ettik biz de” tabirlerini kullandı.

KAYNAK: İHA