19. İstanbul Onur Yürüyüşü’ndeki polis şiddetine yansılar sürüyor

semaver

Active member
19. İstanbul Onur Yürüyüşü’ndeki polis şiddetine yansılar sürüyor Dünyaca ünlü müzikçi Madonna’nın “niçin bu kadar hayli polis var” dediği 19. İstanbul Onur Yürüyüşü, tüm engelleme teşebbüslerine rağmen yapıldı. Polisin yürüyüşteki sert müdahalesi konuşulmaya devam ederken LGBTİ+’larla yaşadıklarını ve taleplerini konuştuk.

Alman müzikçi ve kelam muharriri Liana Georgi, yürüyüşe damga vuran isimlerdendi.

‘ANLIK GELİŞTİ’

Almanya’da psikoloji eğitimi nazarann 26 yaşındaki Georgi, bir Türk arkadaşı vasıtasıyla 2 yıl evvel bisiklet çeşidi ile geldiği İstanbul’dan tekrar ayrılamamış.“Türkiye bana umut, aşk, arkadaşlık ve aile verdi. Çok mutluyum” diyen Georgi, lakin kimi vakit bir bayan ve LGBTİ+ olarak hayatın sıkıntı olduğunu söylüyor.

Georgi, Onur Yürüyüşü sırasında yaşadıklarını şöyleki anlattı: “Çok fazla polisi görür görmez şaşırdım ve biz yalnızca yürüyoruz bu nasıl bir sorun olabilir diye düşündüm. Her sokakta polis vardı. Aslında yürüyüşüm fazlaca anlık gelişti. Hava fazlaca sıcaktı ve yavaş yürümek istedim ve bir biçimde polisler de beni dinlediler. Başta bana müdahale etmediler. Bunda yabancı olmamın hissesinin olduğunu düşünüyorum. Lakin ben de itildim ve darp edildim. elbette ben de korkuyordum. Lakin önüme bakınca epey hoş bir görünüm vardı; Cihangir Caddesi boyunca yürüyen LGBTİ+lar… Ben yalnız değildim, bir sürü bireydik. Ve dedim ki hayır, yürüyüyoruz. Umut ve aşk var. Ben değişime sahiden inanıyorum.”

‘BİZ YALNIZCA VAR OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Onur Haftası Komitesi’nden Ceren Kalay yürüyüş gününü anlattı. Kalay, “Tek gayemiz basın açıklamamızı okuduktan daha sonra yürümek ve dağılmaktı. Bu yürüyüşün isminin Onur Yürüyüşü olmasının bir manası var. Biz bütün renklerimizle, buradayız, varız demek için yapıyoruz. Biz yalnızca var olmaya çalışıyoruz. Türkiye’de doğmuş, hür ve eşit olması gereken beşerler olarak bizim protesto hakkımız var. Büsbütün barışçıl olan bir hareketin nasıl makûs bir tarafı olabilir ki” diye sordu.

Kalay, kelamlarını şöyleki sürdürdü: “Her vakit bize baskı yapılıyordu. Fakat son periyotta İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması konusunda mazeret edildik ve taşıdığımız renklere dair de tahamülsüzlük arttı. Bizim varlığımıza, nefes almamıza tahammül edemeyen bir hükümet var. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Hak, adalet ve eşitlik istiyoruz. Ve ayrımcılığa ne kadar epey uğradığımızı insanların görmesini istiyoruz. Sokak, Saray’da yaşayanların anlayabileceği bir yer değil. Sokaklar her vakit bizimdi, biz de orada olmaya devam edeceğiz.”

‘GÖRÜN İSTİYORUZ’

Ceren Kalay, “Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Hak adalet ve eşitlik istiyoruz. Ve ayrımcılığa ne kadar fazlaca uğradığımızı insanların görmesini istiyoruz” derken polis barikatı önünde yürüyüşüyle dikkat çeken Alman müzisyen Liana Georgi ise şu biçimde konuşuyor: “Korktum lakin ben yalnız değildim, bir sürü bireydik. Ve dedim ki hayır, yürüyoruz! Umut ve aşk var. Değişime hakikaten inanıyorum.”