12 yaşında babasından öğrendi! 70 yıldır tatlıcılık yapıyor

erkan_623

New member
Aydın Koçarlı’da 12 yaşında babasının yanında çırak olarak işe başlayan Nahit Yakın, ilerleyen yaşına karşın 70 yıldır emek verdiği tatlıcılık mesleğinden kopamıyor. Her sabah erkenden gelip iş yerinin kapısını kendi açan Yakın, vakit içinde işlerini büyüterek sanayi sitesinde imalathane satın aldı. Oğlu Bülent Yakın’ı da kendisi üzere tatlı ustası olarak yetiştiren Yakın, muvaffakiyetin sırrının babasının kendisine öğütlediği ‘dürüstlük ve temizlik’ olduğunu belirterek, ölene kadar mesleğini sürdüreceğini kaydetti.

ÇIRAKLIĞINI YAPMADIĞIN İŞİN USTASI OLAMAZSIN

Mesleğe babasının yanında çırak olarak başladığını ve her şeyi en ince detayına kadar öğrendiğini tabir eden tatlı ustası 82 yaşındaki Nahit Yakın, “Babam vaktinde bu mesleği bana âlâ ki öğretmiş. Çok şükür mesleğimiz yardımıyla evlatlarımı büyüttüm, meskenimi geçindirdi. Artık de oğlum bana yardımcı oluyor. Gelinim de mesleğimize dahil oldu. Bu işi severek yapıyoruz. esasen her ne iş yaparsan yap evvel seveceksin. Emel para kazanmak olsa da sevmeden hiçbir iş yapılmaz. Meslekte her ne yaşta olursan ol evvel çırak olacaksın. İşi öğrenmeden, incelikleri bilinmeden usta da olunmaz. Ben babamın çırağıydım vakit içerisinde usta oldum. daha sonra oğlum da benim çırağım oldu. Sağ olsun o da vakit içinde işi kavrayıp usta oldu. İmalathanemizin başında o duruyor, ben de satışa bakıyorum” dedi.

BİR DAHA DÜNYAYA GELSEM TEKRAR BU MESLEĞİ YAPARIM

Mesleğine aşık olduğunu kaydeden Yakın, “Dile kolay bu meslekte tam 70 yılım geçti. Uygunuyla kötüsüyle, acısıyla tatlısıyla koskoca 70 yıl. Merhum babamın her vakit bana, “Dürüst ve pak olun, gerisini Allah verir. Gelen müşteriye gülümseyeceksin, halini hatırını soracaksın. İlgileneceksin, konutuna alın terinin karşılığında müşterinden aldığın para ile helalinden ekmek götüreceksin” demişti. Motamot de o denli oldu. Her vakit sözümün eri oldum, dürüstlükten taviz vermedim. Bugün aldığım siparişi yarın teslim edeceksem saati şaşmadan teslim ederim. Ayrıyeten paklık de birinci önceliğimiz. İnsan kendi yemediğini diğerine da yedirmemeli. İşimiz besin üzerine, paklığın en dikkat edilmesi gereken meslek. Vakit içerisinde gayrimenkuller edindik, daha sonra işime yatırım yaparak endüstride iş yeri satın alıp içerisine makineler alarak imalathanemizi kurduk. İşimi kimseye emanet etmedim, etmem de. Dünyaya da tekrar gelsem bir daha bu mesleği yaparım. İnsanların ağızlarını tatlandırmak kadar hoş bir şey yok” diye konuştu.

ÇALIŞMAYI ÇOK SEVİYOR

70 yıllık tatlıcı Yanık, çalışmayı fazlaca sevdiğini söz ederek şu biçimde devam etti; “Çok şükür elim, ayağım tutuyor, gözüm görüyor, aklım eriyor. Ne vakit Allah benim için dünyanın nimetlerini sonlandırdı, lakin bu biçimde burayı terk ederim. özetlemek gerekirsesı anca öbür tarafa giderken emekli olurum. Onun dışında ekmek teknemi kimselere bırakmam. Her sabah kendim açar, her akşam kendim kapatırım. 70 yıldır bu meslekte, insanlara hizmet veriyorum. İnsanlara yardımcı olmayı, onları keyifli etmeyi seviyorum. Bu meslek benim için tarifsiz bir memnunluk ve gurur kaynağı. İnşallah benden daha sonraki kuşaklar de bu meslek yardımıyla konutlarını geçindirir ve benim babama ettiğim üzere onlar da bana hayır dua okurlar”

KAYNAK: İHA